torsdag 27 november 2014

Intensiv fixarperiod närmar sig slutet.

Just nu är vi inne i en intensiv fixarperiod. Bor man långt ifrån de man vill köpa julklappar till behövs det lite mer planering och logistiktaktiska samtal med berörda parter. Det gäller att vara ute i god tid och det brukar jag ändå vara men julkorten tex vill vi helst ska föreställa barnen som de såg ut i slutet på året. Där har vi, när jag tänker efter, redan hunnit göra flera undantag från de senaste åren så det får bli betoning på helst

Förutom att adventskalendrar, julkort och julklappar ska fixas fyller ett av våra barn år i slutet på November. När man som vi bor långt ifrån dem som vill ge födelsedagspresenter har många löst det genom att föra över en slant och gett oss i uppdrag att köpa något braigt. Jättebra tycker vi föräldrar eftersom vi vet ganska väl vad vederbörande vill ha, behöver och blir glad av att få och fattas det några Euro så lägger vi till det så att alla parter känner sig nöjda. Detta har inneburit att vi har haft en liten lista med presenter att komma på, köpa och slå in från snälla, fina släktingar som vill fira födelsedagsbarnet på distans. Angenämt problem om ni frågar mig. 

Förutom allt fixande med födelsedags och julpaket har det varit 50% på fotoböcker där vi brukar beställa. Denna omgången hann jag göra boken om 2009. Ca 450 bilder på ca 90 sidor tog låååång tid att välja ut och fixa ihop till en bok att titta i då och då hela livet. Vi beställer alltid 3 exemplar av varje årsbok så barnen får varsin sen och vi har kvar en. Den där fotoboken tog mycket av (den lilla) tiden jag brukar sitta vid Ipaden och knåpa på blogginlägg så snart är jag tillbaka med ett delinlägg om Kindergarten. 

Imorrn är det dock klackarna i taket för ett av våra barn och vi firar 6 år som föräldrar!


måndag 17 november 2014

Första frostnatten

Igår när jag gick sista kvällspromenaden med Chio var det otroligt stjärnklart och stjärnorna syntes väldigt väl, jättevackert! I morse låg frosten tunn över Ingolstadt och gav några timmars vinterkänsla innan solens strålar smälte bort det. Det var bara 3° när jag och barnen cyklade till Kindergarten och de tjockare vantarna gjorde säsongspremiär. Barnen hoppas på snö och enligt en granne finns det chanser för det. Ungefär lika stora som risken att det blir en grön vinter.


onsdag 12 november 2014

St Martin

Igår var det familjekväll på förskolan. Det var St Martin som skulle firas. Det var ett litet skådespel, lite sång och en lyktdans innan alla familjer och personal gick en gemensam lyktvandring.
Det var mörkt och alla lyktor lös fint. Nästa år kommer vi ha köpt elljus till barnens lyktor. Det hade typ 99% av de andra familjerna gjort. Rätt smart med tanke på små barns bristande brandsäkehetstänk. 

måndag 10 november 2014

Storyn om St Martin

Imorgon firas St Martin här. Jag hittade en animerad sagofilmsnutt med storyn bakom traditionen på Youtube som "förklarade" lite av det hela för mig. Den är såklart på tyska men det går att förstå historien ändå. Ni som kan lite tyska förstår nog det mesta som sägs. 

Tvärtemot vad jag trodde verkar denna tradition vara släkt med den svenska "Mårtengåstraditionen". I Sverige har man skippat det där med St Martin och fokuserar på att äta gås. Här är det nästan lite som Sveriges luciatåg med lyktor, familjetillställning på förskolan och gemensamt fika. 

Filmen hittar ni på denna adressen: http://m.youtube.com/watch?v=CdJPDlO3m6s


söndag 9 november 2014

Kindergarten del 2 -Den pedagogiska miljön

På "vår" Kindergarten finns tre grupper, Kleine, Mittel och Große vilket syftar på barnens åldrar. Det finns i huvudsak 4 rum utöver det gemensamma "badrummet" på förskolan, TeaterraumKreativraum och Bau- und Brotzeitraum (bygg och matrum) och en stor hall där alla förskolans barn har sina kläder, skor och ryggsäckar. Varje rum har som man kan gissa sina respektive teman eller funktioner. Alla barn har sitt hemvistrum men får röra sig fritt mellan funktionsrummen när det inte är samling eller "projekttid". Det får dock inte materialet göra, det stannar i respektive rum.

Teaterraum finns ett litet loft man kan klättra upp i och titta ner genom "fönstrena", en mjuk myshörna att leka eller läsa i, ett bord att spela spel på, en trappliknande sitta-och-läsa-böcker-möbel, en matta att leka och spela spel på. Under loftet finns ett lekkök och möjlighet att leka affär. I rummet finns även ett riktigt kök (utan spis) i barnstorlek. Väldigt pedagogiskt och fint gjort men jag vet inte vad det brukar användas till. Diskbänk, vattenkran, underskåp och överskåp är anpassat i storlek och höjd för barn i förskoleåldern. I Teaterraum har die Kleine Gruppe sin hemvist vilket betyder att de har sin morgonsamling och sina portfoliopärmar där tex. 

Kreativraum finns det målarfärger, play-do-leror, pärlor, papper, olika sorters pennor, saxar mm mm. De stora borden med plats för många barn är i barnhöjd som överallt. Här har die Mittel Gruppe sin hemvist med samlingar, portfoliopärmar osv. 

Bau- und Brotzeitraum är delat på två med halvhöga rumsavdelare med förvaring från ena hållet. I halva rummet kan man bygga med gigantLego (varje 6-pluttig bit är ca 25cm lång och gjord i hård gummi) och olika små fordon. På den delen ligger stora mattor för att minska ljudnivån. 
På den andra delen står två stora matbord där alla barnen äter sin Brotzeit och de barn som äter lunch på förskolan gör det där. Eftersom långt ifrån alla får plats vid borden är det lite som drop-in när alla barn ska äta sin Brotzeit på förmiddagen. Till lunch är det inte så väldigt många barn kvar så då blir varje grupp ett matlag. Ett matlag i taget äter och die Kleine Gruppe börjar. Till detta rum finns också ett förråd med pussel och annat knep och knåp som barnen kan sitta och göra själva eller med en eller flera kompisar. 

Kindergartens "badrum" ser ut nästan som en fin och välskött offentlig toalett. Det är 5 toalettbås varav 4 är med toaletter i barnstorlek och väggar och dörrar som är ca 130cm höga. Även de flesta handfaten och speglarna är barnanpassade och sitter typ i lårhöjd på mig. Det enda skötbordet är i vuxenhöjd för enkelhetens skull. Ett duschbås för större saneringar finns också. 

Alla bord och stolar på hela förskolan (kanske inte i personalrummet men vad vet jag?) är storleksanpassat för förskolebarn. Detta är något som ofta diskuteras på svenska förskolor. Mer anpassat till barnen eller pedagogernas arbetsmiljö? Som förälder tycker jag att allt ska vara barnanpassat på en förskola men jag vet också alltför väl hur en långbent pedagog, som ska knö in benen under de låga borden känner sig. Eller hur lätt det är att glömma bort allt vad man lärt sig om ergonomi och böja sig som en banan när man ska hjälpa barnen vid de låga handfaten, toaletterna och borden. 

När det gäller leksaker (så som de allra flesta definierar det) så är de få och det gillar jag. Det finns spel, böcker, material för skapade och rörelse men inte de mängderna jag är van att se på svenska förskolor. Barn är generellt överrösta med leksaker hemma så i en pedagogisk verksamhet ska det vara väl valda saker med ett bakomliggande syfte som barnen får leka med, upptäcka, undersöka, prata kring och samarbeta om. Att det finns ett syfte bakom är inte samma sak som att leksakerna/materialet bara får användas på det sätt som pedagogerna antagligen trodde de skulle användas. Leksaker i plast finns nästan inte och det är jättebra. Några saker finns i plast, tex de gigantiska Legobitarna och det känns ok. 

Den enda bilden jag lyckats smygfota utan att något barn sprungit in i bilden är på toalettbåsen. Men det är också de som skiljer sig mest från alla förskolor jag arbetat på i Sverige när det gäller inomhusmiljön. Där förväntas alla barn vara okej med att göra sina behov inför kön av kompisar som väntar på sin tur. Här kan man lämna dörren på vid gavel, bara stänga om sig eller haspa om man vill. Eftersom väggen är typ 130 cm hög finns ingen risk att något barn råkar låsa in sig och få panik utan att det hörs. 

Kindergarten del 1 -Krippe och Kita

Vi är hittills nöjda med barnens Kindergarten. De skolades in på ca 4 dagar i September och vill i regel gå dit. Under höstlovet var dock Storebrors två kompisar inte där och då blev det helt plötsligt svårare att motivera varför han inte fick vara hemma med mig. Detta har hållt i sig lite men ups and downs borde vara helt ok tycker jag. 

Barnens Kindergarten ligger ca 5 min cykelväg från vårt hem och är för barn från 3 år. I Tyskland är det olika förskolor för 1-3 åringar (Krippe) och för 3-6 åringar (Kita). Sista året på Kindergarten ska motsvara Sveriges förskoleklass men är mycket mer lik förskolan än förskoleklass. När de sedan börjar skolan är det så på denna Kindergarten att fritids (Horta) är på förskolan och de har sin hemvist tillsammans med de äldsta barnen. Skolbarnen sköter sig dock mer själva och gör mer "fritidssaker" precis som våra fritidsbarn i Sverige.

Jag kan inte säga exakt när förskolor för barn under tre år infördes här i Tyskland men det är inte många år sen. Det är nog därför det något märkliga upplägget med olika förskolor för 1-3åringar och 3-6 åringar blivit. Istället för att klämma in de små barnen på de befintliga Kindergartens har det startats nya istället.
Att inte förens ganska nyligen ha infört barnomsorg för barn under 3 år låter lite märkligt för mig som svensk förälder och förskollärare eftersom alla föräldrar i Sverige i regel arbetar, studerar, är föräldralediga eller arbetssökande. Så är det inte i Tyskland. Här gör skattesystemet det ekonomiskt ofördelaktigt att arbeta om man är gift med någon som har en normal eller hög inkomst. Jag skulle tex få betala ca 50% av min inkomst i skatt. Detta gör att många gifta kvinnor har hemmet som sin arbetsplats och sköter familjens markservice medan alla barnen numera är på förskolan en stund på dagen. 

Det har man nämligen rätt till till skillnad från Sverige där mina barn som har en frivilligt arbetslös förälder sannolikt skulle ha rätt till att få komma till förskolan "endast" 15 timmar i veckan. Nu är våra barn på förskolan just "bara" 15 timmar i veckan för att träna språket men de har rätt till mer. Jag har mött familjer med hemmamammor i Sverige men de familjerna har valt det upplägget för att de har valt bort barnomsorg. Alltså inte som här att man numera lämnar barnen medan man handlar, städar, betalar räkningar osv osv. Jag har inte grävt så djupt i hur de tyska föräldrarna ser på detta med att lämna sina barn på förskolan medan man är hemma men jag är väldigt nyfiken. Får nog vänta tills jag lärt känna någon lite närmre innan jag ställer så närgångna frågor :)

De barn som har hemmamammor är dock inte på förskolan så väldans långa dagar. En mamma jag pratade med sa att hennes barn nog var trötta efter en lång dag på förskolan. Hon hämtade dem vid 14. Lät märkligt i mina svenska förskolläraröron då jag är van vid 1,5 åringar som är på förskolan mellan 8-16.30 fem dagar i veckan i Sverige. 

Såhär varmt och grönt är det fortfarande hos oss... Barnen undrar när snön kommer och jag har förklarat att vi bor längre ner på jordklotet nu så det blir nog ingen snö. Lite avis är jag på er i Sverige som har eller kommer att få det vitt på marken. Vi kan å andra sidan åka ner till Alperna över dagen om vi vill se snö...

Inläggsserie om Kindergarten

Jag tänkte i en liten serie inlägg skriva om den tyska förskola som barnen går på, Kindergarten. Dels för att det är min "bransch" och intresserar mig. Dels för att många av er som läser är svenska förskollärare som är nyfikna på hur det funkar (eller inte funkar) på förskolor i andra länder. Ni är också många föräldrar som jag tror är nyfikna på hur det funkar hos oss. 


Jag vill också passa på att berätta hur bra Sverige är på att hjälpa svenska föräldrar att ta hand om sina barn. En otroligt generös föräldrapenning, fritt antal vabbdagar, gratis frukost, mellis och lunch på förskolan, gratis utflykter med förskolan osv osv. Sverige är outstanding på detta, på gott och ont...

Jag tänkte även skriva om den pedagogiska miljön, pedagogerna, den Bayerska läroplanen, den pedagogiska verksamheten, det för svenska förskolor okända begreppet Brotzeitbox och att som förälder i Tyskland förväntas ta mer ansvar för sina barn än i Sverige. 

Här är en bild från häromdagen när barnen målar och förbereder sina St. Martins Laternen (lyktor). Han firas alltid den 11 november här i Katolska Bayern och på kvällen ska vi till Kindergarten och vara med på deras firande. 

lördag 1 november 2014

Internationella vegandagen.

Idag är det internationella vegandagen, det visste ni va? I vår familj äter vi väldigt lite kött och ibland råkar det även bli veganskt. Här kommer receptet på dagens lunchsoppa hemma hos oss!

Vegansk höstsoppa (ca 4 port)
3 paprikor
3 morötter 
3 palsternackor
3 vitlöksklyftor
1 gul lök 
1 burk vita bönor (naturella eller i tomatsås är en smaksak)
1 burk kokosmjölk 
1 msk röd currypasta
1 msk salt 

-Hacka/riv/pressa alla grönsaker.
-Lägg allt i en kastrull med lite olja och värm tills allt blivit mjukt. 
-Häll i de vita bönorna och kokosmjölken. 
-Mixa med mixerstav direkt i kastrullen. 
-Krydda med salt och currypasta. 
-Provsmaka för att se om du tycker det behövs med salt eller currypasta. 
-Färdigt!

För er som är skeptiska till bönor och kokosmjölk; soppan smakar mest av grönsakerna och kryddorna. Till skillnad från väldigt många andra grönsakssoppor är denna riktig mat. Självklart kan man stoppa i lite av vad man råkar ha hemma i grönsaksväg men bönorna och kokosmjölken är det som gör det till ordentlig mat.