I många andra länder fungerar det lite annorlunda, här i Tyskland tex. Här är mycket subventionerat precis som i Sverige men inte så extremt som i Sverige. Här det tex självklart att man varje dag skickar med sina barn en Brotzeitbox med ett förmiddagsmellanmål till Kindergarten. Jag är inte helt säker på att systemet med Brotzeitbox är av ekonomiska skäl för att här förväntas man i större utsträckning ta ansvar för sina barns utfodring, utrustning och utbildning. Lunch serveras på förskolan men till skillnad från på Svenska förskolor sitter det en namnslista vid veckomatsedeln i hallen där dagens ätande barn får ett kryss för att förskolan ska kunna fakturera rätt antal ätna måltider för varje månad. Det finns dessutom ett begränsat antal matplatser så bara en begränsad del av barngruppen serveras tillagad, varm, lunchmat. Övriga barn sitter i ett annat rum och äter sin medhavda matsäck. När något eller några barn som har "matplatser" slutar eller börjar skolan kan barn på kölistan för en sån plats få en. Antalet barn som får "mat" med sig hemifrån är inte så många och om det beror på att av många föräldrar har valt att inte jobba eller jobba lite av just den anledningen vet jag inte. Antagligen är "matsäcksbarnen" barn till föräldrar som har arbete och därför inte har något annat val. Detta väldigt märkliga system och den egentliga anledningen till det är jag väldigt nyfiken på. Vill man hålla barnantalet nere på eftermiddagarna? Vill man undvika att ta över ansvaret från föräldrarna för utfodring av deras barn? Har det historiskt sett inte funnits behov av fler matplatser och att organisationen inte följt med sin tid när samhället förändras till att fler mammor arbetar? Den enda föräldern jag vågat fråga tyckte att det var ett asdåligt system som gör det väldigt krångligt för föräldrar som inte får en matplats till sina barn. Själv ser jag inga praktiska hinder som tex platsbrist, för att servera fler barn tillagad mat men en delanledningen kan ju tex vara att personalbemanningen inte räcker till att hjälpa fler barn vid matborden.
I detta inlägg blev det ganska negativt om tyska Kindergarten men nästan allt annat är vi faktiskt väldigt nöjda med. Jag vet inte om beslut om tex antalet matplatser ligger på den enskilda Kindergarten eller på högre nivå. Jag gissar dock att det beslutas om dessa saker på högre nivå och att personalen gör sitt allra bästa för att det ska funka så bra som möjligt utifrån givna förutsättningar, exakt som alla svenska pedagoger (och antagligen deras gemensamma kollegor i övriga världen). För oss fungerar detta system eftersom att jag inte arbetar och barnen bara är på Kindergarten mellan 8.30-11.30.
Man behöver kanske flytta utomlands för att upptäcka hur bra vi har det här hemma. Hur är det med skatten i Tyskland? Den kanske ligger på en lägre nivå än här? Camilla undrar om du behöver en gammal au-pair? Ha det så bra. Mona-Lisa o Camilla hälsar. Kram.😙 Björn
SvaraRaderaSkattesystemen är lite svåra att jämföra eftersom man sambeskattas och har många fler skatteklasser här. Däremot vet jag att barnbidragen är betydligt högre här och betalas ut tills "barnen" är 25 år.
RaderaGlömde skriva att vi gärna tar emot en Aupair, gammal som ung :) Tyvärr kan ingen topplön betalas ut men vi lagar god mat.
RaderaVilka konstiga smileys det blev.
SvaraRaderaIntressant inlägg! Vi har det jä-t bra i Sverige, det glömmer vi ofta bort. Just nu är det ju lite rörigt på regeringsnivå, men livet i Sverige verkar ju ticka på ändå. Och det är tur det! Barnens mellanmål verkar bra, sunt & gott. Aprikoser var poppis även hemma hos mig. Ha det gott!
SvaraRaderaKram till er alla från oss i Brevik/Karlsborg